Wednesday

Sängarna utan lakan...


Worshiping the war ships that set sail on my sea of life

When I see my own self I wonder if we still see a light

We was tight seeing lights
Speaking right and breathing life

Now I see my demons and barely even sleep at night

I don't get high life keep me at a decent height

As the old me I predicted all my recent plights

Exhausted. Trying to fall asleep.
Losses at my recent fights

Burdens on my shoulders now, burnin' all my motives down

Inspiration drying up, motivation slowing down

Solen skiner genom fönstret och lyser upp delar av rummet. Men det finns ett annat ljus som fångar ögat. Det är mindre. Och i form av små pelare som lyser igenom kulhålen i väggen över golvet som är fyllt av vatten. Det droppar från taket från den senaste tidens regn. Det kommer snart att kollapsa berättar direktören lite senare. Eller tekniskt sett är han den före detta direktören då det inte längre finns något att styra över. Han, direktören basade en gång över ett av landets största sjukhus. Som hade restaurerats och dit folk sökte sig från långväga ifrån. Det hann bara vara öppet ett år. För nu finns bara strukturerna kvar. Och direktören har inte längre kontroll över sjukdomar och skadade utan kan bara se hur alla de som nu på något sätt faller offer för ohälsa tvingas söka vård någon annan stans. Men eftersom någon annan stans ofta är för långt bort tvingas han antingen titta bort eller se hur de går under.

En hund ylar längst bort i rummet. Med uppspärrade ögon försöker den gömma sig bakom en säng. Med skräcken i den darrande kroppen och fradgan runt käkarna hoppar den till slut ut genom fönstret och faller genom luften två våningar ner och haltar sen bort i det knähöga gräset. Gräset som lärt sig växa snabbare med hjälp av askan från det som har bränts ner.

Men där uppe, i rummet, står bäddarna på rad. Myggnäten hänger där de ska. Borden är fyllda av tillhörigheter från de som en gång låg i rummet. Isoleringsavdelningen på sjukhuset i Malakal i norra delarna av Sydsudan där, om det hade funnits lakan och madrasser, man hade sett vecken. Nästan på samma ställen på samtliga sängar. Där det hade gått att föreställa sig att vecken hamnade just där då personen i sängen försökte ta sig upp, på vingliga ben, för att hitta en utväg, en flykt från rebellerna som stormade byggnaden. Men där de som var för svaga inte fann någon väg ut utan blev kvar. Och lämnades ingen nåd.

Men det finns inga veck. Det finns inga lakan eller madrasser.
För de har tagits när hela området plundrades.

På ett av borden bredvid en av sängarna ligger en journal där läkaren har skrivit en sista anteckning. Den är daterad samma dag som överfallet på sjukhuset. Patienten i fråga antecknas med en febertemperatur på 38.6 grader. Nedanför står några oläsliga tecken och vad som ser ut som en signatur. Sen är det tomt. Nedanför det lilla bordet ligger en ensam damsko. Förmodligen hade kvinnan så bråttom ut att hon inte tänkte på det som lämnades kvar. Ytterligare en bit bort ligger ett foto på två kvinnor. De är klädda i festkläder. Kanske från någon högtid. Ett bröllop. En födsel. De ler mot kameran med stolta miner.

Jag dröjer mig kvar i rummet. Det känns obehagligt på något sätt att komma in i ett rum där livet upphörde att existera på några ögonblick. Där alla berättelser om de som en gång fanns i rummet är spridda i form av fragment att plocka upp för de som finns i tiden efteråt. På vägen ut hörs motorljud utanför. Leran på den ogästvänliga vägen trycks ner av däcken från flera pickuper som passerar.

Dess flak är fyllda av unga män.
I olika uniformer.
Beväpnade med automatvapen…

Give me room. The entry room. Let me in and let me go


So I can roam around this wilderness

See it for what it really is
I'm prepared to filter list

Magnify the youth in me, alibi the shootin' spree

Amplify the revolution, sanitize the lunacy

Strip away the justice, justify the scrutiny

I can see the lasers shootin' out of you and me

Distans i inlägg: 6 855 kilometer
Total distans: 288 137 kilometer